Magyar Gyeplabda Szakszövetség

Látogatók száma: 1422
1133 Budapest Vág utca 7.
06203116446

http://www.hockey.hu
1989
Romhányi Károly
19013017-1-41

Bevétel 2017: 23 860 000 Ft

Bevétel 2016: 16 554 000 Ft

Bevétel 2015: 10 979 000 Ft

 

1% összege 2017: 20 000 Ft

1% összege 2016: 40 000 Ft

1% összege 2015: 34 000 Ft


Igen

Képek

Videók

Térkép

Célunk a felnőtt férfi és női válogatottak Európa-bajnokságra való felkészülésének legmagasabb szintű támogatása, részvételének finanszírozása. Mellettük az utánpótlás versenyeztetésére is nagy hangsúlyt fektetünk, idén az U18-as válogatott részt tudott venni a törökországi Konyában megrendezésre kerülő gyeplabda Európa-bajnokságon. (2018 július) A válogatott keret utazási költségeinek kiegészítésére, szállás, illetve egyéb költségeinek finanszírozására használjuk fel a kapott támogatások jelentős részét. Mindezek mellett az utánpótlás bázis kiszélesítése nagyon fontos lenne, amihez az utánpótlás edzők, testnevelő tanárok anyagi ösztönzése jelentené a kulcsot, illetve hogy az újonnan beszervezett iskolák felszerelést kaphassanak a játékhoz. Beszerzendő tételek: - Gyeplabda kapuk - Gyeplabda palánkok - Gyeplabdák - Gyeplabda ütők - Sportfelszerelések (Kapusfelszerelés, játékosfelszerelés) - Erőnléti-, pálya-, kapus-, vezető edzői-, gyúró, orvosi eszközök beszerzése - Játékvezetői- és zsűri eszközök és felszerelések beszerzése A korosztályos bajnokságok megszervezése – ahogyan eddig is – alapfeladata a Szövetségnek. U10-U18-ig minden korosztály meg kell hogy tapasztalja a versenyhelyzetet. Nemzetközi bajnokságok szervezése, kapcsolatok építése a szomszédos országok utánpótlás csapataival. Az NBI-es férfi és női hazai bajnokságok ill. az utánpótlás bajnokságokhoz pályát kell bérelni. Az edzők fejlődéséhez elengedhetetlen továbbképzéseket belső körben bonyolítjuk le, a női szakág szövetségi kapitánya Ferenczi Zsolt fog elméleti- és gyakorlati oktatást tartani az összes edzőnek.

Célunk a felnőtt férfi és női válogatottak Európa-bajnokságra való felkészülésének legmagasabb szintű támogatása, részvételének finanszírozása. Mellettük az utánpótlás versenyeztetésére is nagy hangsúlyt fektetünk, idén az U18-as válogatott részt tudott venni a törökországi Konyában megrendezésre kerülő gyeplabda Európa-bajnokságon


A Magyar Gyeplabda Szakszövetség a támogatás nagy részét a 2017-es Challenge IV. férfi Európa-bajnokságra való felkészülésre és részvételre költötte el.
Költségeink voltak még az NBI-es bajnokságokhoz való pályabérleti díj. A Szakszövetség az NBI-es nagypályás bajnokságok lebonyolításához a Zuglói Kövér Lajos utcai Varga Zoltán Sportpályát szokta igénybe venni.
A játékosok fejlődése mellett fontosnak tartjuk a technikai személyzet folyamatos képzését is. A szövetség támogatta a nemzetközi edző- és zsűriképzésen való részvételt.
A szövetség játékvezetői- illetve irodai adminisztrációs díjra is költött.
2017. februárjában egyik klubcsapatunk rendezhette meg a nemzetközi tornát, a Soroksári Sportcsarnokban a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Ehhez a szövetség hozzájárult az élő közvetítés és a segítő személyzet bérének finanszírozásával. Állandó partnerünk a Best Media Kft vállalta a rendezvény élő közvetítését.
A Szövetség a Beruházásra rendelkezésre álló 700 000 forintot különböző nélkülözhetetlen felszerelésekre költötte: kapuháló, kapusfelszerelés, ütők, mezek.
2017-es Challenge IV.férfi Európa Bajnokság
2017 július 30-augusztus 6. Lipovci Szlovénia

Célok: A nemzeti válogatottól az első három hely egyikének megszerzése volt a cél. A korábban felsőbb osztályban szereplő Gibraltári válogatottról nem voltak pontos ismereteink, de amit a honlapjukon láttunk az egy kiváló adottságokkal rendelkező, forrásokkal bőven rendelkező csapat benyomását keltette. Több honosított klasszis játékossal rendelkeznek.

Felkészülés: A felkészülés mintegy háromnegyed évvel a verseny megkezdése előtt kezdődött egy 30-as kerettel. A felkészülést a gyeplabdás szakmai stábon kívül (Tápai Tibor, Álló Marcell) erőnléti edző (Szellő Ádám) segítette. A felkészülés során rendszeres labdás és erőnléti edzések voltak. Az edzéseken kívül számos edzőmérkőzést is játszott válogatottunk. Ellenfelek a környező országokból kerültek ki, szlovén szlovák, horvát és osztrák csapatokkal játszottunk. Ezek a mérkőzések minőségi műfüves pályán zajlottak, némileg kompenzálva az e téren mostoha hazai körülményeket. A továbbiakra nézve tanulság, hogy egy versenyre történő felkészülési időszakot rövidebbre, de intenzívebbre kell alakítani. A mi sportunkban dolgozó, zömében családos , amatőr sportolók a heti rendszeres klubedzések és bajnoki mérkőzések mellett csak rövidebb, de annál intenzívebb válogatott edzésekkel terhelendők. Az erőnléti edzés fontossága is csak egy eltelt idő után tudatosult. Igaz szakképzett erőnléti edző még soha sem irányította a válogatottunk felkészülését. Szlovéniában a verseny alatt már senki sem kérdőjelezte meg az erőnléti edző fontosságát.
A Keret: az Európa bajnokságra 18-fős kerettel (ebben két kapus és tizenhat mezőnyjátékos) utaztunk. A csapattal szövetségi kapitány, pályaedző, erőnléti edző, két gyúró és csapatvezető utazott. A mérkőzésekről fotókkal illusztrált rendszeres tudósítás készült a helyszínen, amely azonnal felkerült honlapunkról.
Rendezés: A helyszín Lipovciban volt, egy már általunk jól ismert, jó minőségű vizes bázisú műfüvön. Maga a rendezés nem volt valami csúcs. Sajnos sem a helyiek, sem az EHF kiküldött szakemberek nem vették igazán komolyan az egészet. A játékvezetés sem érte el a torna színvonalát, kevés játékvezető is volt delegálva. Végül is kisebb zökkenőkkel, de simán lement a versenysorozat.
Utazás, szállás: A csapat és a stáb egy bérelt busszal utazott a verseny helyszínére. A busz a teljes torna ideje alatt rendelkezésünkre állt. Így lehetőség nyílott a többi mérkőzés megtekintésére, valamint a csapat mindig időben minden bonyodalom nélkül ért ki a soron következő mérkőzésére. A torna teljes időtartama alatt tombolt a nyár, a mérkőzéseket 36-38 fokos melegben (árnyékban volt ilyen meleg, a pályán ennél jóval több) kellett lejátszani. Ez természetesen a többi csapat számára sem jelentett előnyt, bár a ciprusiak és a Gibraltáriak jobban hozzászokhattak ehhez a kánikulához. A csapat Moravske Toplicében – a pályától mintegy 7 km-re – volt elszállásolva. A szállás a Villa Tamara csendes, nyugodt helyen volt. Gyakorlatilag az egész szálló szinte mi foglaltuk el. A háziasszonyunk kiválóan beszélt magyarul- mivel nyilván magyar volt- és még a Gibraltár elleni meccsre ki is jött nekünk szurkolni. A csapat mezeit és a bemelegítő mezeket rendszeresen kimosta, ami azért is nagyon jó volt, mert minden mérkőzést – a tornadirektor szeszélye folytán- ugyanabban a piros felsőben kellett játszanunk, és a rekkenő hőség miatt néhány perc után a bemelegítő mezekből is facsarni lehetett az izzadtságot. Ezúton is köszönetet mondunk a LiftingTrade Kft.-nek a bemelegítő trikókért. Az élelmezés jó volt, megfelelő kalóriadús élelmiszereket szolgáltak fel. A szálláson a mérkőzések közötti pihenésre, regenerálódásra a körülmények ideálisak voltak. A szálláshoz közel volt egy erdei tornapálya, a csapat minden reggel az erőnléti edző irányításával tartott egy könnyű átmozgató edzést. A nagy melegben a játékosaink az elvesztett kalóriákat és ásványi sókat az erőnléti edző által összeállított izotóniás itallal pótolták.
Ellenfelek: Finnország csapata. Két éve döntetlent játszottunk velük. Jó erőnlétű, igazi rohanós csapat. Ezen kívül semmi különös. Védelmük sebezhető, technikailag nem különösen képzettek. Szívós, az utolsó pillanatig küzdő csapat.
Ciprus, őket két évvel ezelőtt megvertük. Először egy edzőmérkőzést játszottunk velük a megérkezésünk napján. Akkor 2:1 –re győztünk. A tornán a játékuk meccsről meccsre romlott. A végére teljesen összezuhantak. Technikás, ügyes csapat, de erőnlétileg és mentálisan sem stabil gárda.
Gibraltár: ők a jó értelembe véve nem ide valók. A mezőnyből kiemelkedtek technikai tudásukkal, kombinatív játékukkal. Messze a legképzettebb csapat, nemcsak egyénileg, hanem mint kollektíva. A Magyar csapat dicséretére mondva egyes egyedül mi tudtuk őket megszorítani. Csak mi vezettünk ellenük, sőt a félidőt 2:2-vel hoztuk le. Abban, hogy a végén 5:2 re kikaptunk erősen benne volt az egyébként roppant indiszponált horvát játékvezető is. Az azonban kétségtelen, hogy jobb csapat. Valamilyen EHF büntetés folytán kerültek ide a Challenge IV-be, mert tudásuk alapján minimum egy, de inkább két osztállyal feljebb a helyük. Van néhány egészen kiemelkedő képességű játékosuk és a kispadjuk is hihetetlenül fajsúlyos,
Szlovénia, a rendező a házigazda ország csapata. A BEK-ben már megismert Lipovci csapatát keverték fel más klubok játékosaival. Sajnos a Lipovcira abszolút nem jellemző módon, durván és sportszerűtlenül játszottak. A megszokott kiváló csapatmunka, sokmozgásos (labda nélkül) játék abszolút hiányzott. Sajnos a torna végére egy kicsit összerázódtak, így nagy nehezen le tudtak bennünket győzni. Ebben benne volt a helyi szép számú közönség fanatikus biztatása, amit elég nehezen viseltünk. Ezen is feltétlenül javítani kell! Az elején a Gibraltártól nagyon kikaptak, de megszenvedtek Ciprus és a finnek ellen is. Volt azonban egy- két kiváló teljesítmény- elsősorban a tapasztaltabb játékosaiktól, Robert, Bosko, Matro- akik segítségével valahogy átlendültek a holtponton. Szerintem ettől függetlenül nem jobbak nálunk.
A Csapatunk: Az Eb-re utazó keret motiváltan, de az én személyes véleményem szerint egy kicsit kishitűen, a szükséges mérsékelt önbizalom hiányában utazott ki. A csapat a torna alatt mindvégig fegyelmezetten, az edzői, csapatvezetői utasításokat betartva viselkedett. A mérkőzések előtti és utáni video elemzéseken is fegyelmezett, aktív magatartást tanúsított. Mindenki próbált tudásának legjavát adni. Sem a pályán sem a pályán kívül sportszerűtlen magatartást nem tapasztalhattunk. A három, viszonylag idősebb játékos (Ficzere, Löschnig, Farkas) kiemelkedő játéka és már maga a jelenlétük is morális tartást jelentett. A mérkőzések előtti közös bemelegítésen, gyúráson minden játékos fegyelmezetten részt vett. A jól begyakorolható szituációkat kiválóan oldottuk meg (pl. büntető korner). A csapatrészek közötti összhang a mérkőzések túlnyomó részében kiválóan működött.
Pár mondat a negatívumokról. Látszik, hogy a játékosaink nincsenek felkészülve a mérkőzés teljes idejében a maximális koncentrációra. Jellemző, hogy minden mérkőzésen kaptunk gólt az utolsó öt percen belül. Még a gyengébbektől is, a megnyert mérkőzéseken is! Ennek szilárd meggyőződésem, hogy nem fizikális fáradtság az oka. Erőnlétileg ezen a szinten, topon voltunk, sőt még a Gibraltár ellen is. A másik, negatívum, de ennek inkább hosszú távon látom a hátrányát, hogy nem látszik, kik lesznek a jövő nagy egyéniségei. Van egy csomó ügyes, harcos, fegyelmezett játékosunk, de igazán nagy klasszis nincs. Tápai Tibor szövetségi kapitány leírta a beszámolójában, hogy a lehető legerősebb csapattal utaztunk ki. Ez csak részben igaz. A keretből 8-9 játékost nyugodtan le lehetett volna cserélni egyes itthon maradottakkal. A csapat kétségkívül nem lett volna jobb, de feltehetőleg rosszabb sem. Ennek persze van pozitív oldala is, további merítési lehetőség a szakmai vezetés számára. A már említett hármasnak feltehetően ez az utolsó EB-je és nem látom, hogyan kivel fogjuk őket pótolni? Szintén tanulságos volt látni, hogy amennyiben az ellenfél taktikát váltott és teljesen mást kezdett játszani, nagyon nehezen és lassan tudtunk ehhez alkalmazkodni. Ilyenkor komoly zavar támadt a játékunkban.

Mérkőzések: Magyarország –Finnország 4:3 a végeredmény nem tükrözi sem a két csapat tudáskülönbségét, sem a mérkőzés 90 %-án látottakat. A mérkőzés utolsó 5 percéig végig a mi akaratunk érvényesült. Főleg a középpályánk élt nagyon. Ügyesen, gyors, sokpasszos játékkal vezettük támadásainkat. Ekkor még a védelmünk is szilárdan állt a lábán. Nem kapkodtunk, nyugodtan járattuk a labdát. Már 4:1 re vezettünk, az ellenfél a padlón és ekkor számomra teljesen érthetetlen módon feladtuk addig kiválóan bevált játékunkat. Egy kicsit elkönnyelműsködtük a végét. A győzelem végül is nem forgott veszélyben, de a vége eléggé „ideglelősre” sikeredett.

Ciprus-Magyarország 2:3. a ciprusiak szemmel láthatólag „készültek” belőlünk. Kezdeti kapkodás után azért összekapta magát a csapat és fokozatosan kezdtük magunk alá gyűrni ellenfelünket. Még az első negyedben elmentünk 2:0 ra teljesen megérdemelten. A középpálya nagyon jól muzsikált, így nem jutott olyan nagy teher a védelemre. Az utolsó negyed elején még vezettünk 3:1-re. Igazából nem látszott, hogy ez még szoros is lehet. Sajnos az utolsó 7-8 percben túlságosan az eredmény (győzelem) megtartására koncentráltunk. Az addig kiválóan szuperáló középpályának elfogyott a területe. Visszajöttek a csatáraink is, magukkal húzva a ciprusi védelmet. A játék ekkor már csak a mi térfelünkön folyt. Egyenlítésre viszont már nem volt esélye ellenfelünknek.

Gibraltár-Magyarország 5:2. A torna kiemelkedően legjobb csapata ellen egyszerűen fenomenálisan kezdtünk. Most jelentett csak igazán sokat, hogy az ellenfelet elölről hátulról kielemeztük. Egyetlen csapat a torna során a magyar volt, aki vezetett! A Gibraltáriak ellen. Az események ilyetén alakulása szemmel láthatólag kiborította ellenfelünket, ahol azután sorra jöttek a sárga és zöld kártyák. Így sokat voltunk emberelőnyben. Nagyon jól, nagyon fegyelmezetten játszottunk és 2:2-vel hoztuk az első félidőt. A második játékrészben mindjárt az elején egy nagyon buta gólt kaptunk. Ez nem zavarta meg csapatunkat és teljesen egyenrangú ellenfelei voltunk a későbbi torna győztesnek. Ekkor büntetőkornerből lőttünk egy teljesen szabályos gólt, amelyet először megadtak, a csapatok felálltak középkezdésre, az eredményt ki is írták, majd a kornertől távolabb álló horvát bíró érvénytelenítette a gólt. Sokan nem is tudták mi van. Erre a Gibraltáriak fellőtték a labdát a körünkbe és az egyik teljesen megzavart játékosunk, felütötte a Gibraltári csatár ütőjét. Hétméteres majd 3:3 helyett 2:4 Becsületére legyen mondva a csapatnak ezután is becsülettel küzdött. A végére a Gibraltárt teljesen a kapujukhoz szegeztük, de a helyzeteink sorra kimaradtak. Ahogy ilyenkor lenni szokott az utolsó percben egy gyors kontrából lejátszottak bennünket.

A mérkőzés előtt már tudtuk, most ebből a csoportból nem két, hanem csak egy csapat juthat fel és ez a Gibraltári. Így két elkeseredett csapat küzdött meg egymással. Tehát a második hely volt a tét. A Szlovénok eléggé összekapták magukat. A játék teljesen kiegyenlített volt. A szlovénok több kiskornert tudtak kiharcolni, ezzel nyertek. Ez a mérkőzés volt egyedül csalódás számomra. Ma valahogy hiányzott a tűz a csapat játékából.
Szlovénia –Magyarország 3:1
Összefoglalás, következtetések

• A válogatott keret felkészítését újra kell gondolni. A teljesen amatőr sportolóktól, munka, családi elfoglaltság mellett a nem várhatjuk el, hogy a klubedzések mellett hosszú hónapokon keresztül a válogatott rendelkezésére álljanak. A tornák előtt rövid, de intenzívebb felkészü-lés szükséges, edzőmeccsekkel, rövid edzőtáborral.
• A mérkőzések videó elemzése bevált, de tovább kell fejleszteni. Jobban egyénekre bontani. Sokat foglakoztunk csapatrészek, szituációk elemzésével, ki kell térni az egyénre is. Meg kell találni a személyiséget, az egyént!
• Meg kell próbálni két- három kiváló külföldi játékos honosításával. Hiányoznak a csapatból az igazán nagy egyéniségek. Aki pedig rendelkezik még ilyen adottságokkal, az már idősebb korú játékos.
• Új fiatal játékosok beépítése a válogatottba. Erre a jövő évi U18 válogatott Európa bajnok-ság után lesz lehetőség.
• A Gibraltári csapat legyőzése, most nem volt reális. A Szlovéneket meg kellett volna verni. A finn és a ciprusi csapat legyőzése szép teljesítmény volt.
• A saját gyeplabda borítású műfüves pálya valóban óriási hátrány és az előrelépésnek a leg-komolyabb gátja, ez kétségtelen. Viszont még mindig nem merítettük ki a saját tartaléka-inkat, a meglévő lehetőségeink mellett sem. A munka most a saját műfüves pálya kialakítá-sáért folyik, de amennyiben megvalósul ettől még automatikusan, céltudatos és kitartó szak-mai munka hiányában nem kerülünk fel Európa élvonalába.
• A játékosok technikai és erőnléti edzésén kívül foglakozni kell a mentális problémákkal is. Ehhez sportpszichológus igénybevételét javaslom egy –egy nagyobb torna előtt.
• A csapat szemmel láthatólag még fejlődésben van. A munkát tovább kell folytatni! Több figyelmet kell fordítani az egyéni képzésre, mint erőnlétileg, mint technikailag, mint mentáli-san.
• A válogatott ilyen szintű, szerepeltetése, csak a felsőbb sportvezetés a jelenleginél lényege-sen magasabb támogatása mellett lehetséges, ezenkívül szponzorok bevonása is feltétlen szükséges.
Budapest 2018. április 21.
Zsoldos András
szakmai alelnök


Támogatásaink 2017.

Cél szerinti juttatás: 16 937 000 Ft
Az 1% összege: 20 000 Ft

Sportágon belül a korosztályos, nem szerinti bajnokság megszervezése.
Egy Interliga esemény megszervezése,
Edzések szervezése a korosztályos, nem szerinti válogatottaknak.
A felnőtt válogatott Európa-Bajnokságon való versenyeztetése.Támogatásaink 2016.

Cél szerinti juttatás: 12 840 000 Ft
Az 1% összege: 40 000 Ft

Az országos bajnokságok, nemzetközi kupaküzdelmek szervezése, rendeltetésszerű és zavartalan lebonyolítás érdekében versenybizottság, fegyelmi bizottság és játékvezetői testület működtetése.
Magyarországon rendezett nemzetközi tornák, kupaküzdelmek szervezése és zavartalan lebonyolítása.
Kapcsolattartás a többi ország szervezőivel, csapataival.
A Magyar válogatott utazásainak szervezése, lebonyolításaTámogatásaink 2015.

Cél szerinti juttatás: 3 163 000 Ft
Az 1% összege: 33 000 Ft

Az országos bajnokságok, nemzetközi kupaküzdelmek szervezése, rendeltetésszerű és zavartalan lebonyolítás érdekében versenybizottság, fegyelmi bizottság és játékvezetői testület működtetése.
Magyarországon rendezett nemzetközi tornák, kupaküzdelmek szervezése és zavartalan lebonyolítása.
Kapcsolattartás a többi ország szervezőivel, csapataival.
A Magyar válogatott utazásainak szervezése, lebonyolítása.

Hírek

2018-08-17
A Magyar Gyeplabda Napja
A Magyar Gyeplabda Szakszövetség idén második alkalommal rendezi meg a Magyar Gyeplabda Napját

A Magyar Gyeplabda Szakszövetség idén második alkalommal rendezi meg a Magyar Gyeplabda Napját. Egész napos gyeplabdás programokkal, játszóházzal, büfével várjuk a kedves érdeklődőket 2018. szeptember 16-án Zuglóban, a Kövér Lajos Utcai Sporttelepen. (Varga Zoltán Sportpálya Ünnepélyes megnyitó: 9:00 Szenior válogatott nemzetközi mérkőzés és zárás: 16:00-17:00

Partnereink