A Csokonai Gimnázium Olasz Tagozatáért Alapítvány

Látogatók száma: 3202
4032 Debrecen Békessy Béla u.12.
06 52/531-867

http://www.csokonaigimnazium.hu
2007
Gulyás Éva
18995815-1-09

Bevétel 2015: 165 000 Ft

Bevétel 2014: 396 000 Ft

1% összege 2015: 164 962 Ft A NAV kedvezményezettek táblázat szerint.


Nem

Az Alapítvány gazdálkodása és közzétételi kötelezettsége teljes mértékben megfelel a törvényi és jogszabályi előírásoknak .

 

Képek

Térkép

- A Magyarországon (elsősorban a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban) olasz nyelvet tanuló és a határon túli magyar anyanyelvű tehetséges, szintén olasz nyelvet tanuló és/vagy hátrányos helyzetű diákok anyagi támogatása (utazási hozzájárulás, tankönyvtámogatás, ösztöndíj, külföldi tanulmányok díja, versenyeken való részvétel költségei).

- Külföldi, illetve hazai pályázatok elnyerése révén a Csokonai Gimnázium Olasz Tagozatán tanuló osztályok, tanulócsoportok, valamint az Olasz Munkaközösség azon tanárainak támogatása, akik az alapítván kuratóriumának nem tagjai.

- Tanulmányutak szervezése és lebonyolítása.

- Nemzetközi kulturális, baráti és cserekapcsolatok szervezése és lebonyolítása, illetve ehhez való anyagi segítségnyújtás.

- Tankönyvek, ismeretterjesztő kiadványok vásárlása az Olasz Tagozat számára

- Kulturális rendezvények szervezése, különös tekintettel az olasz nyelv tanulásának népszerűsítését szolgáló helyi, regionális és országos rendezvények, illetve olasz nyelven előadott zenei vagy bármely más produkció szervezésére.

- Kulturális kiadványok létrehozása, megjelenítése

Az alapítvány tevékenységét segítheti adója 1%-nak felajánlásával is

- A Magyarországon (elsősorban a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban) olasz nyelvet tanuló és a határon túli magyar anyanyelvű tehetséges, szintén olasz nyelvet tanuló és/vagy hátrányos helyzetű diákok anyagi támogatása (utazási hozzájárulás, tankönyvtámogatás, ösztöndíj, külföldi tanulmányok díja, versenyeken való részvétel költségei).

- Külföldi, illetve hazai pályázatok elnyerése révén a Csokonai Gimnázium Olasz Tagozatán tanuló osztályok, tanulócsoportok, valamint az Olasz Munkaközösség azon tanárainak támogatása, akik az alapítván kuratóriumának nem tagjai.

- Tanulmányutak szervezése és lebonyolítása.

- Nemzetközi kulturális, baráti és cserekapcsolatok szervezése és lebonyolítása, illetve ehhez való anyagi segítségnyújtás.

- Tankönyvek, ismeretterjesztő kiadványok vásárlása az Olasz Tagozat számára

- Kulturális rendezvények szervezése, különös tekintettel az olasz nyelv tanulásának népszerűsítését szolgáló helyi, regionális és országos rendezvények, illetve olasz nyelven előadott zenei vagy bármely más produkció szervezésére.

- Kulturális kiadványok létrehozása, megjelenítése

Az alapítvány tevékenységét segítheti adója 1%-nak felajánlásával is


2015. 164 962 Ft

A diákok határokon kívüli foglalkoztatása , felkészítése tanulmány versenyekre,anyagi segítségnyújtás a versenyekre való elutazásban,szállásban.

Nyílt nap rendezése az iskola és az olasz tagozat népszerűsítése érdekében.

2014. 197 200 Ft

A diákok határokon kívüli foglalkoztatása , felkészítése tanulmány versenyekre,anyagi segítségnyújtás a versenyekre való elutazásban,szállásban.

Nyílt nap rendezése az iskola és az olasz tagozat népszerűsítése érdekében.

Hírek

2015-11-12
Nyílt nap

2015. november 12-én zajlott a nyílt nap a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban. Az olasz tagozat is hirdetett bemutató olasz órákat, amelyek iránt nagy érdeklődés volt.

Luca Balduccio olasz lektor mutatta meg a 8. osztályos diákoknak, hogyan dolgozik az első naptól fogva csak olasz nyelven. A hangulat fergeteges volt. A 9. D osztály tanulói bemutatták azt is, hogyan tanulják a földrajz tantárgyat olasz nyelven Nemes Gabriella tanárnővel. A naprendszerről állítottak össze rövid kis bemutatókat, amelyet olasz nyelven adtak elő társaik tolmácsolásában.

2015-11-09
Klebelsberg-nap

2015. november 9-én a Kölcsey Központban rendezett Klebelsberg-napon az olasz tagozatot Luca Balduccio és a 9.D, 10.D és a 11.D diákjai képviselték az Avanti ragazzi di Buda című olasz dallal.

2015-10-20
Iskolák találkozó

2015. október 20-án rendezte meg a Fazekas Gimnázium az immár szokásossá vált két tanítási nyelvű iskolák találkozóját. Az idei találkozó témája a művészet volt, amelyre Antonio Bellofatto tanár úr készített bemutatót Eduardo de Filippo nápolyi származású íróról, színészről, forgatókönyvíróról és színházigazgatóról. A rövid előadáson tolmácsoltak: Kiss Orsolya és Juhász Nikolett 11.D osztályos tanulók. A rövid bemutató után Balázsi Kristóf 13.D osztályos tanuló mondta el Eduardo De Filippo egyik versét, majd Bodnár Boglárka 9.D és Szabó Dávid 13.D osztályos tanulók adtak elő egy rövid részletet aFilumena Marturano című nagyon híres Eduardo darabból

2015-10-14
Szelet a vitorlába

2015. október 14-15.-én második alkalommal vettünk részt a Szelet a vitorlába nevű rendezvényen a Lovardában. Luca Balduccio és Antonio Bellofatto gitárkíséretével énekeltek a 9.D osztály tanulói a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium bemutatkozó programjának részeként.

2015-03-04
Reggio Calabria

2015. március 4-én vendégül láttuk Éliás Ildikót, aki a Reggio Calabriában működő külföldiek egyetemének képviselőjeként mesélt a nyári olaszországi lehetőségekről. Egy hónapos intenzív olasz nyelvtanfolyamokról számolt be, amelyeken már a mi diákjaink is többször vettek részt, és természetesen életre szóló élményekkel tértek haza.

A nyári hónapokban, júliusban és augusztusban vehetsz részt te is ezeken a tanfolyamokon, ahol egy teljes nyelvi szintet tudsz fejlődni a délelőtt 9 és 14.45 között zajló órákkal, a házi feladatodat pedig a tengerparton napozva készítheted el.

2015-02-06
Velencében jártunk

2015. február 6, izgalmas este, amikor találkozott a 9.KNY osztály. A gyülekező fél kilencre volt megbeszélve, de én már nagyon izgultam, mert még sosem jártam Olaszországban. A busz 9 körül érkezett, és mindenki azonnal szaladt helyet keresni. Gyorsan elbúcsúztunk a szüleinktől, és elindultunk az izgalmas utazásra. Polgáron megálltunk, hogy felvegyük Szandit és Luca tanár urat. Utána én próbáltam aludni, de nem mindig jött össze. Az első 3-4 óra telt lassan, de utána tűrhető volt. Néztünk valami filmet, bár a címére nem emlékszem. Időnként megálltunk a benzinkutaknál, ahol mi lányok folyton sorban álltunk a mosdó előtt. Ez nem igazság! Másnap reggel 8 óra körül értünk Olaszországba, ahol az első megálló Trieszt volt. A Miramare kastélyt szerettük volna megnézni, de zárva találtuk az előző napokban pusztító erős szél miatt. Mi még aznap is erősnek éreztük, az biztos! A sirályokat is csak a szél tartotta, úgy tűnt, nem is repülnek. Azt hiszem örökre megtanultuk ennek a szélnek a nevét: BORA. A kastély helyett elmentünk Trieszt főterére, ahol kaptunk egy kis időt, hogy körülnézzünk. Itt ittam először igazi olasz kávét, ami csodálatos volt!

A következő állomás Padova volt, ahol a buszról leszállva a Prato della Valle tér szépsége fogadott minket. A híres padovai egyetem fő épületét együtt néztük meg, majd megkaptuk az első feladatot: jussunk el a Szent Antal Bazilikához kisebb csoportokban. Mi persze kérdezgettünk járókelőket, és pár félreértés után sikeresen megérkeztünk a térre. Együtt mentünk be a bazilikába, ahol Szent Antal ereklyéit őrzik, köztük a nyelvét és a nyelőcsövét. Érdekes volt a látvány, és szép a bazilika. Padovaból már a szállodába mentünk, ami Noaléban volt. Este 6 körül érkeztünk meg, kiosztották a kártyákat, és mindenki izgatottan lépett be a szobájába. Este vacsoránál tésztát, pörköltet kaptunk salátával, desszertnek pedig tiramisut. Február 7-én volt Éva tanárnő születésnapja, amit tortával ünnepeltünk. Az első este alig aludtam.

Másnap reggel együtt reggeliztünk, majd elindultunk a közeli vasútállomásra. Luca tanár úr érvényesítette a jegyeinket, és felszálltunk egy szép és gyors vonatra. Amikor Velencébe érkeztünk, rengeteg készülődő jelmezest láttunk. Megbeszéltük a találkozót, majd elindultunk a Szent Márk térre. Egy bizonyos utcát legalább hatszor bejártam az egyik osztálytársammal, aki a térképen próbált tájékozódni, végül egy kedves úr segített nekünk. Aztán jöttünk rá, hogy elég a tömeget követni. Amikor megérkeztünk ebédidő volt, ezért leültünk pizzát enni. Finom volt és különleges. Szerencsére gyönyörű időt fogtunk ki. Szerintem itt mindenki elfáradt a sétálásban, nézelődésben. Este értünk vissza a szállodába, ahol megvacsoráztunk. Itt megismerkedtem egy pincérrel és egy ott pihenő hölggyel. Sajnáltam, hogy ilyen hamar eltelt ez a hétvége.

Másnap reggel egy rövid bevásárlás után indultunk haza, és alig vártam, hogy mesélhessek a családomnak.


 

 

 

2014-12-06
Vezér utcai családi Karácsony

2014. december 6-án, szombaton Antonio Bellofatto tanár úr és az olasz tagozat diákjai szerepeltek a Vezér utcai családi karácsony című rendezvényen. A Debreceni Művelődési Központ felkérésére olasz nyelvű karácsonyi dalokat énekeltek a hidegben, ezzel teremtve meg a közelgő ünnep hangulatát.

2014-11-13
Nyílt nap

2014. november 13-án szervezte a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium az immár szokásos nyílt napot. Mi, az olasz tagozat tanárai is izgatottan készülődtünk erre a napra. Azt kérdezgettük egymástól, lesz-e érdeklődés, jönnek-e a diákok. Amikor aztán reggel megláttuk a hosszú, kígyózó sort az iskola előtt, már nem voltak kétségeink. Idén kicsit változtattunk az eddig jól bevált nyílt napi programon.

Igazi ízelítőt akartunk adni a hozzánk látogató nyolcadikos diákoknak. Szerettük volna megmutatni, hogyan lehet anyanyelvi lektorokkal dolgozni az első naptól kezdve. Így született az új, interaktív nyílt napi program. Ebből a diákok láthatták, hogyan használják az olaszok a kezüket, lábukat a beszélgetéshez. Megtanultak pár jellegzetes olasz gesztust, kis csoportokban tanultak meg köszönni, tízig számolni. A hangulat fergeteges volt, és ahogy mondani szokás, még a csilláron is lógtak, annyi diákot fogadtunk. Reméljük, sok arcot ismerős arcot látunk majd a felvételin, és szeptemberben, az új osztályban.

2014-10-21
Kéttannyelvű iskolák találkozója a Fazekas Mihály Gimnáziumban

2014. október 21-én az olasz tagozat diákjai részt vettek a Fazekas Gimnázium által szervezett kéttannyelvű iskolák találkozóján. A találkozó témája idén a zene volt. A nápolyi lektorunk, Antonio Bellofatto tanár úr készített rövid fényképes prezentációt a nápolyi zene eredetéről, történetéről. A rövid bemutatót Gogolák Petra 10.D osztályos tanuló fordította magyarra, és egy jó hangulatú valódi zenés illusztrációval zárult.

Az est a szicíliai iskolával létesített videokonferenciával kezdődött, amely során Giuseppe Gallo és az olasz diákok mondtak köszönetet a közös élményekért. Molnárné Szecskó Ágnes intézményvezető köszöntője után a Debreceni Tankerület képviseletében Karika Rozália méltatta a program megvalósítását, és eredményeit. Az est folyamán levetítették a programról készült dokumentumfilmet amely az Insieme si può! (Együtt lehetséges) címet kapta.

Partnereink